pondelok 6. júna 2011

BREAK on the BREAKS

Hudba, alebo DJ je podľa môjho názoru nosný pilier celého jamu. Dj určuje, to ako bude bboy tancovať. Pretože hudba vedie človeka, vzťah medzi hudbou a tanečníkom je ako vzťah medzi mužom a ženou. Tanečník dopĺňa hudbu a hudba dopĺňa tanečníka. Tanečník tancuje to ako cíti hudbu ... Prezentuje samého seba vo svojej neopakovateľnej podobe. To je iná téma ale hodí sa to k problému, ktorý tu chcem opísať.


Nie krátku dobu počúvam, že DJ vedie jam, to je úplne samozrejme. Už pri vzniku HipHopu stál v popredí DJ, ktorého neskôr zatienil MC, ktorí mal na začiatku len úlohu uviesť DJ, ale pri evolúcii, ktorej sa nik nevyhne MCs pridali do svojich výstupov zopár rýmov, aby viac hajpli  publikum a tak sa dostali do popredia.
Späť k DJs. Myslím si, že nie nadarmo vymyslel DJ Kool Herc vecičku alebo techniku ( neviem ako to nazvať) MERRY GO ROUND, je to v podstate hranie dvoch breaks súčasne. Respektíve vďaka tomuto vynálezu, vie DJ loopovať pasáž v skladbe, ktorá sa nazýva breaks.

BREAK ON THE BREAKS.
Aj takto sa to celé dá nazvať. Impulz mi dal jam na ktorom som nedávno porotil a DJ hral celé skladby. Hral skladby a na konci keď počul že sa song ztišuje tak iba prehodil fader na druhý song. Naozaj je toto ešte dnes možné?
Niektorí DJs sa ohrádzajú tým, že ja nehrjú cez SERATO a neviem čo. Ale myslím si, že hrať bboy jam bez serata je úplna hlúposť DJa!
Prečo? Pretože v prvom rade, aspoň na 99% Dj nepoužije ten správny song, aby správne vychytal situáciu, v druhom rade, platne môžu preskakovať a v poslednom rade ak si DJ nekúpi dve rovnaké LP, nemôže loopovať breaks.
Problém je aj vo výbere skladieb, respektíve stále sa točíme akolo problému, že niektorí DJs neloopujú breaks a hrajú celé skladby.
Ako môže bboy battleovať, bojovať, ísť do vojny a v pozadí mu hrá song:

I saw you standing on the street
I wanted to meet just stop a while
You give me smile to say hello
You make me feel so good inside
That i realised i could not hide
The feeling that came when you failed to say

I Believe in Miracles
I Believe in Miracles

Osobne tento song milujem, skvelý text, perfektný breaks na začiatku. Práve ten breaks bez spevu vyhajpuje bboys najviac, aspoň podľa toho čo sledujem.
Ale dobre už aj keď Dj vyberie takýto song, teda bboy musí do neho tancovať. 
 
Tu sa vyskytuje problém aj vo veľa bboys.
Nemálo bboys nerozumejú hudbe. Rozumejú len skladbám, ktoré majú celý život vo svojom iPODe a počúvajú ich dookola, ako napríklad Jimmy Casto Bunch - Its Just Begun. Tento song vychytá hádam úplne každý. Myslím si, že ak je song chillový, tak ak bboy cíti hudbu a rozumie jej, má čillovať a nemal by asi vyťahovať zase rôzne burns a agresívne ísť do protivníka.
Pokiaľ DJ hraje energický breaks a situácia si  vyžaduje rôzne burns myslím si, že je to na mieste.
Mojím žiakom stále hovorím, pre poznanie celého songu vám stačia dve až 4 osmičky. Frázovanie nepustí a songy sa pravidelne loopujú po párnom počte osmičiek. Takže ak DJs hrajú breaks, loopujú song určite v párnom počte, stačí len počúvať. 
Na slovensku som vďačný za BJ Pigga, za vychádzajúcu profesurujúcu hviezdu DJ SHIMA a Púchovského draka DJa Lukshuho.
Nezazlievam Piggovi jeho občasné chybičky krásy pri jeho hraní, ani jeho výber skaldieb, pretože chápem, že sa nevenuje BBoy Breaks a má roboty toľko, že sa nestíha venovať a pripravovať na všetko, aj napriek tomu je to kvalitný DJ, s vynikajúcou technikou a nieje to tak dávno, keď každého bboya dostal do varu. 
Tak isto nezazlievam Lukshovi jeho štýl hrania, niekedy neuveriteľne rýchle skladby, ktoré niekedy niesú vhodné pre bboyz, ale napriek tomu obrovský rešpekt pretože je v hre neuveriteľne dlho a má svoj štýl a stále svoje miesto v bboy komunite.
Shimo je vychádzajúca hviezda, ten nás ešte len bude prekvapovať.
Spomenul som to, pretože neraz aj mne nesadne štýl týchto DJs a počúvam často kritiku na ich osobu.
 
To je k Breaks odomňa asi všetko. 
Ešte sa podelím o skúsenosť z nedávneho porotcovania ako perličku. Cez pauzy skoro vôbec nehrala hudba. Čo to znamená? Žiadne cyphers, znížená kvalita Jamu, ďalší ročník, znížená účasť bboyz! 
Tak isto DJ menil skladby počas vstupov bboyz. Naserie to asi každého bboya ak mu v strede zmení DJ song a dokonca aj tempo. Mala by tam byť určitá spolupráca.
 
BTW: Ak chcete zastihnúť Piggove skaldby tak na FB čekujte jeho FANPAGE a nepreškajte jeho párty v NUSPIRITE. Tak isto DJ SHIMO hráva v klube RADOSŤ na obchodnej, tak isto čekujte jeho Facebook.

PZ
MBJ
HLM

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára